Opis
Izolat proteina surutke
Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.
Primarna razlika među ovim oblicima je tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, kao što su jaja, soja, kazein (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Pored toga imaju i dobre karakteristike pri mešanju sa drugom hranom i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Proteine surutke karakteriše i visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Posle intenzivnih treninga mišićima je potreban trenutni unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Pošto su izolati visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, to ih čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke je idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog izuzetno niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, odličan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Iako se lako vare i bezbedni su za upotrebu, proteini surutke se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene. Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a u odredenim slučajevima i veće doze. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase (ako je biološka vrednost proteina min. 70).
Kome su neophodni proteini i kome se mogu preporučiti
– osobama koje imaju potrebu za povećanim unosom proteina
– aktivnim i rekreativnim sportistima
– kao podrška dijetama za smanjenje telesne mase
– osobama koje su netolerantne na laktozu, a žele da unesu dodatne količine proteina u ishranu
– svakome ko se zdravo i uravnoteženo hrani i želi ukusan proteinski šejk kao dodatak ishrani
5 Stars Whey Isolate® je izolat proteina surutke koja snabdeva mišiće neophodnim aminokiselinama i aminokiselinama razgranatog lanca BCAA (L-leucin, L-izoleucin, L-valin). Pored izolata proteina surutke, ovaj proizvod u sadrži i hidrolizovani izolat proteina surutke bez laktoze, ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke bez laktoze, aminokiseline razgranatog lanca. Proizvod ne sadrži šećer i trans masti.
5 Stars Whey Isolate® po dozi obezbeđuje:
– 26 g izolata brzosvarljivog proteina surutke sa visokom biološkom vrednošću
– protein bez šećera, trans masti i laktoze
– prirodni profil aminokiselina, uključujući i BCAA
– izuzetno ukusan napitak (čokolada, jagoda i vanila) koji se lako i brzo rastvara u tečnosti i priprema u blenderu
Preporučeno doziranje i način upotrebe
Za pripremu proteinskog obroka pomešati sadržaj 1 dozirne merice proizvoda (30 g) sa 300 ml hladne vode. Uzimati jednom dnevno i to: na dan treninga 30 minuta posle treninga, ostalim danima uzimati nakon buđenja.
Dodatne informacije
Ukus | Strawberry, Vanilla |
---|
Sastav
Broj doza po pakovanju: 66
Veličina doze: 1 dozirna merica (30 g)
Nutritivne informacije | 100 g | *RU (%) | 30 g |
Energetska vrednost | 409 kcal/1735 kJ | 6 | 123 kcal/520 kJ |
Masti | 3,2 g | 1 | 1,0 g |
Od čega zasićene masne kiseline | 0 g | 0 | 0 g |
Ugljeni hidrati | 8,6 g | 1 | 2,6 g |
Od čega šećeri | 0 g | 0 | 0 g |
Proteini | 86,0 g | 52 | 26,0 g |
So | 0,2 g | 1 | 0,06 g |
Proteinska mešavina (izolat proteina surutke bez laktoze, hidrolizovani izolat proteina surutke bez laktoze, ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke bez laktoze, aminokiseline razgranatog lanca) | 85,39 g | 25,62 g** |
Esencijalne aminokiseline | |
L-izoleucin*** | 4915 mg |
L-leucin*** | 10341 mg |
L-lizin | 8909 mg |
L-metionin | 2011 mg |
L-fenilalanin | 3529 mg |
L-treonin | 6985 mg |
L-triptofan | 1388 mg |
L-valin*** | 5829 mg |
Neesencijalne aminokiseline | |
L-alanin | 4915 mg |
L-arginin | 2998 mg |
L-aspartamska kiselina | 10651 mg |
L-cistin | 2421 mg |
L-glutamin | 16718 mg |
L-glicin | 2408 mg |
L-prolin | 5477 mg |
L-serin | 5505 mg |
L-tirozin | 2994 mg |
L-histidin | 1859 mg |
**NRV = nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena.
***BCAA = aminokiseline razgranatog lanca.