5 Stars Whey Isolate / 2 kg

60.00 

Clear

Opis

Izolat proteina surutke

Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.

Primarna razlika među ovim oblicima je tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, kao što su jaja, soja, kazein (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Pored toga imaju i dobre karakteristike pri mešanju sa drugom hranom i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Proteine surutke karakteriše i visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.

Posle intenzivnih treninga mišićima je potreban trenutni unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Pošto su izolati visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, to ih čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke je idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog izuzetno niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, odličan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.

Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.

Iako se lako vare i bezbedni su za upotrebu, proteini surutke se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.

Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene. Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a u odredenim slučajevima i veće doze. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase (ako je biološka vrednost proteina min. 70).

Kome su neophodni proteini i kome se mogu preporučiti

– osobama koje imaju potrebu za povećanim unosom proteina
– aktivnim i rekreativnim sportistima
– kao podrška dijetama za smanjenje telesne mase
– osobama koje su netolerantne na laktozu, a žele da unesu dodatne količine proteina u ishranu
– svakome ko se zdravo i uravnoteženo hrani i želi ukusan proteinski šejk kao dodatak ishrani

5 Stars Whey Isolate® je izolat proteina surutke koja snabdeva mišiće neophodnim aminokiselinama i aminokiselinama razgranatog lanca BCAA (L-leucin, L-izoleucin, L-valin). Pored izolata proteina surutke, ovaj proizvod u sadrži i hidrolizovani izolat proteina surutke bez laktoze, ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke bez laktoze, aminokiseline razgranatog lanca. Proizvod ne sadrži šećer i trans masti.

5 Stars Whey Isolate® po dozi obezbeđuje:

– 26 g izolata brzosvarljivog proteina surutke sa visokom biološkom vrednošću
– protein bez šećera, trans masti i laktoze
– prirodni profil aminokiselina, uključujući i BCAA
– izuzetno ukusan napitak (čokolada, jagoda i vanila) koji se lako i brzo rastvara u tečnosti i priprema u blenderu

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Za pripremu proteinskog obroka pomešati sadržaj 1 dozirne merice proizvoda (30 g) sa 300 ml hladne vode. Uzimati jednom dnevno i to: na dan treninga 30 minuta posle treninga, ostalim danima uzimati nakon buđenja.

Dodatne informacije

Ukus

Strawberry, Vanilla

Sastav

Broj doza po pakovanju: 66
Veličina doze: 1 dozirna merica (30 g)

Nutritivne informacije 100 g *RU (%) 30 g
Energetska vrednost 409 kcal/1735 kJ 6 123 kcal/520 kJ
Masti 3,2 g 1 1,0 g
Od čega zasićene masne kiseline 0 g 0 0 g
Ugljeni hidrati 8,6 g 1 2,6 g
Od čega šećeri 0 g 0 0 g
Proteini 86,0 g 52 26,0 g
So 0,2 g 1 0,06 g
Aktivni sastojak
Proteinska mešavina (izolat proteina surutke bez laktoze, hidrolizovani izolat proteina surutke bez laktoze, ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke bez laktoze, aminokiseline razgranatog lanca) 85,39 g 25,62 g**
Sadržaj aminokiselina u 100 g sadržaja proteina
Esencijalne aminokiseline
L-izoleucin*** 4915 mg
L-leucin*** 10341 mg
L-lizin 8909 mg
 L-metionin 2011 mg
L-fenilalanin 3529 mg
L-treonin 6985 mg
L-triptofan 1388 mg
L-valin*** 5829 mg
Neesencijalne aminokiseline
L-alanin 4915 mg
L-arginin 2998 mg
L-aspartamska kiselina 10651 mg
L-cistin 2421 mg
L-glutamin 16718 mg
L-glicin 2408 mg
L-prolin 5477 mg
L-serin 5505 mg
L-tirozin 2994 mg
L-histidin 1859 mg
*RU = referentni unos za prosečnu odraslu osobu (8400 kJ/2000 kcal).
**NRV = nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena.
***BCAA = aminokiseline razgranatog lanca.
Sastojci: proteinska mešavina [(izolat proteina surutke (MLEKO) bez laktoze, hidrolizovani izolat proteina surutke (mleko) bez laktoze, ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke (mleko) bez laktoze, aminokiseline razgranatog lanca (L-izoleucin, L-leucin, L-valin – BCAA (4%))], kakao prah sa redukovanim sadržajem masti (10%), arome, emulgator (natrijum-karboksimetilceluloza), zaslađivač (sukraloza), kristali vanile.